Чому у св. Матея в Біблії два імені

Інші дописи автора

        Чому у св. Матея в Біблії два імені

        Відомий збирач податків Матей, який став апостолом, можливо, змінив ім’я після зустрічі з Ісусом Христом.

        Зміни імен є важливими в Біблії, оскільки зазвичай вони сигналізують про нову місію від Бога. Наприклад, Аврам став Авраамом, а Симон був перейменований на Петра.

        Ще одним персонажем Біблії, якому, на думку багатьох вчених, було змінено ім’я, був апостол Матей. У Євангелії від Матея збирач податків, якого Ісус Христос покликав стати апостолом, називається «Матей» (Мт 9:9).

        Проте у Євангелії від Марка той самий збирач податків названий «Леві» (Мр 2:14).

        Деякі вчені вважають, що збирач податків просто мав два імені: одне грецьке (Матей), а інше єврейське (Леві). Це цілком можливо, оскільки вчені вказують на Симона (Петра) і Савла (Павла) як на схожі приклади, які не означають зміну імені, а існування двох імен на двох різних мовах.

        Водночас інші вчені вважають, що це може свідчити про зміну імені. У «Католицькій енциклопедії» пояснюється: «Цілком ймовірно, що Маттія, «дар Ягве», було ім’ям, яке Ісус Христос дав збирачеві податків, коли покликав його до Апостольства, і під цим ім’ям він відтоді був відомий серед своїх братів-християн, а Леві — його оригінальне ім’я».

        Насправді обидві теорії можливі. Безсумнівно те, що після того, як він залишив свою справу зі збору податків, він назавжди став відомий як «Матей» серед ранніх християн.

        Хай там як, обидва імена здатні надихнути на символічні роздуми, як можна побачити в наступному уривку із «Золотої легенди», популярного середньовічного тексту, який містить винахідливі значення імен святих.

        У Матея було два імені: Матей і Леві. Матей (Matthaeus) тлумачиться як «поспішний дар» або «той хто дає поради». Або назва походить від magnus, великий, і theos, Бог, отже, «великий для Бога», або від mamis, рука, і theos, отже, «рука Бога». Святий Матей був поспішним даром завдяки своєму швидкому наверненню, давав поради завдяки своїй рятівній проповіді, був великим для Бога завдяки досконалості свого життя та рукою Бога завдяки написанню свого Євангелія. Леві тлумачиться як забраний, або приєднаний, або доданий до, або розміщений серед. Святий був забраний від збору податків, приєднаний до групи апостолів, доданий до групи євангелістів і розміщений у списку мучеників.

        Раніше він був відомий як «Леві», але після зустрічі з Ісусом Христом світ знав його під іменем «Матей».

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Jean Bourdichon, Matthew the Evangelist, 1503

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.